Op 12 juni 2023 reikte John van Vliet, directeur van Liftinstituut, voor de derde keer de Liftinstituut Safety Award voor liftbedrijven uit aan Joop Lakeman jr., directeur van Lakeman Liften. V.l.n.r.: Richard Vos (manager sales Liftinstituut), directeur Joop Lakeman jr., Rob van der Meer (serviceafdeling) en servicemanager Jan-Willem Mooijman.

Betrokken monteurs
We zijn natuurlijk niet alleen kritisch, want de toename van 55 procent vorig jaar, naar 57 procent dit jaar op het onderdeel ‘schone rapporten’, is natuurlijk geweldig. Jan-Willem: “Dat hebben we ook zeker te danken aan onze betrokken en gemotiveerde monteurs. Ze komen allemaal uit de buurt, waardoor ze ook meer betrokken zijn bij ons familiebedrijf. Je loopt toch sneller even binnen als je in de buurt woont. We hebben wel eens een monteur van buiten de regio gehad, maar dat werkte dan toch niet. Door de afstand kwam hij bijna nooit op kantoor en kon daarom nauwelijks een band opbouwen met de collega’s. En juist dat is onze kracht, want doordat je elkaar goed kent, ben je ook eerder bereid elkaar te helpen.” Joop vult aan: “We hebben ook een ‘open kantoor’, dus als je binnenloopt, zie je zowel de directeur, als de collega’s van de binnendienst. Er is altijd tijd voor een praatje. Het nadeel is natuurlijk dat de cirkel waaruit je nieuwe monteurs kunt werven, ook kleiner is. En nieuwe monteurs kunnen we altijd gebruiken; er gaan nou eenmaal ook liftmonteurs weg door bijvoorbeeld pensioen.”

Behalve betrokken monteurs, zijn de liftmonteurs ook allround inzetbaar. Jan-Willem: “Wij willen dat ze alles kunnen: onderhoud, storingen, moderniseringen en keuringen, zo is iedere liftmonteur overal inzetbaar en vaak zelf in staat een defect onderdeel gelijk te vervangen. We werken niet met eigen regio’s, dus onze monteurs hebben geen vaste liftinstallaties in onderhoud. Wij zien dat juist als een voordeel. De monteurs blijven scherp, want de volgende keer is het een collega die jouw werk weer controleert.”